A kandalló karbantartása

máj 16, 2022 | Blog

A kandallóval való fűtés egy roppant esztétikus és aránylag gazdaságos megoldás. Fontos azonban észrevenni, hogy csakis a gondosan karbantartott kandalló okozhat igazi örömet Önnek és családjának.

A Kandallókirály elárulja Önnek, hogy mire érdemes figyelni!

A kandalló külső és belső tisztítását bizonyos időközönként el kell végezni. E folyamat során a legfontosabb, hogy semmiképp se kezdjünk a munkálatoknak addig, amíg a kandalló meleg, hiszen balesetveszélyes, ráadásul, még a szerkezetben is kárt tehet.

A hamufiók és hamurács tisztítása egy gyakori feladat. Típustól függően megeshet, hogy minden egyes használatkor el kell végezni, de léteznek olyan verziók is, melyeket hetente egyszer kell üríteni. Érdemes figyelni, hiszen a hamu jó hőszigeteléséből adódóan előfordulhat, hogy égő parázs is megbújik az eltávolított anyagban. Amennyiben jó minőségű fával fűtött, a hamu kiválóan alkalmas csúszásmentesítésre, vagy akár a növények számára is elsőrendű tápanyagforrás lehet.

A kandalló üvege, ugyan elméletileg védve van a kormozódástól, ennek ellenére a fokozatos elkoszolódás normális jelenség. Az üveg tovább tiszta marad, ha száraz fát használ, és emellett az égési levegő szabályzót is az égésnek megfelelően alkalmazza. Fontos kiemelni, hogy csakis kandallóüveg-tisztító folyadékot használjon, hiszen az egyéb vegyszerek károsíthatják az üveget.

A biztonságos üzemeltetés érdekében a lángterelőt, füstcsőcsatlakozót, füstcsövet és kéményt is rendszeresen tisztítani kell. 

Még nincsen kandallója? Forduljon bátran a Kandallókirályhoz, készséggel állunk rendelkezésére!