Kemence

Kerti konyha, mint a szabadtéri programok főszereplője

A kerti konyha a társasági élet központi eleme és egyben a kert dísze lehet, ha okosan van megtervezve és szépen elkészítve, mi pedig éppen ezt nyújtjuk!

A saját kert igazi kincset ér, mindenképpen érdemes kihasználnunk, hogy az otthon kényelmétől egy karnyújtásnyira élvezhetjük a természet közelségét, amikor csak kedvünk tartja. Egy gondosan megtervezett kert minden érzékünkre hatni tud, nap, mint nap megcsodálhatjuk növényeink szépségét, hallgathatjuk a madarak csicsergését és magunkba szívhatjuk a friss levegőt. Mindezt azonban akkor tudjuk igazán kiélvezni, ha másokkal is megosztjuk, a kert tökéletes helyszíne lehet a családi, baráti összejöveteleknek. Kerti konyha segítségével ideális környezetet teremthetünk a társasági eseményekhez, és olyan szabadtéri programokat szervezhetünk, amik minden elképzelésünknek eleget tesznek, sőt, túl is szárnyalják azokat.

Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy nem kell más, csak egy kemence, grillező vagy bográcsozó, ha a hely engedi, akár ezek mindegyike, és máris teljes a kert. Azonban a tervezés során sok mindent kell mérlegelnünk, és ugyanígy a kerti konyha kialakítását sem bízhatjuk a véletlenre. Akkor leszünk mindennel elégedettek, ha kertünk új éke praktikus, kényelmes és stílusos lesz, de mivel kültéri konstrukcióról van szó, az időtállóság is legalább ilyen fontos. Vegyük sorra, melyek azok a szempontok, amiknek nagy figyelmet kell szentelnünk, hogy az eredmény pontosan olyan legyen, amilyennek elképzeltük!

A tervezés első lépése, hogy átgondoljuk, nagyjából mire lesz szükségünk és mekkora méretű összeállítást szeretnénk, ezek ismeretében tudjuk kijelölni a kerti konyha helyét. Lényeges szempont a talaj, illetve padló teherbírása, a teljes konstrukció súlya ugyanis – egyedi igényektől függően – akár 1000 kg, vagy annál is több lehet. Át kell gondolnunk azt is, hogy szabadonálló, vagyis körüljárható legyen a kerti konyha vagy pedig olyan összeállítást szeretnénk, amit a falhoz lehet illeszteni. Figyelnünk kell arra, hogy kényelmesen lehessen sütni-főzni, de a közlekedésre is legyen elegendő hely, és mivel a társasági élet központi eleméről van szó, az sem mellékes, hogy ülőhelyeket is ki tudjunk alakítani a közelben. Végül, de nem utolsó sorban az időjárás szeszélyességével is számolnunk kell, célszerű olyan helyet választanunk, amit védeni tudunk a rekkenő hőségben és akkor is, ha váratlanul elered az eső. Az elhelyezkedés tehát nem is olyan egyszerű kérdés, de a kerti konyha kialakítása során a funkció kapja a főszerepet.

A kerti grillező kétségtelenül az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere, fatüzeléses és gázzal működő verzióban egyaránt sokan választják. Ám vétek lenne azt gondolnunk, hogy ez az egyetlen megoldás, ha például nem a sütést preferáljuk, hanem inkább főzni szeretünk, mindenképpen érdemes elgondolkodunk a klasszikus kerti bográcsozón. Ha ezeknél többre vágyunk, nem kell beérnünk a hagyományos megoldásokkal, hiszen a lehetőségek sorát bővíti a kerti kemence, a csikótűzhely vagy akár a pizzasütő is. Ezekkel már egészen komplex összeállításunk lehet, azonban akkor, ha többféle berendezést szeretnénk, azok elrendezését is okosan kell megterveznünk ahhoz, hogy minden kézre essen, akárcsak a benti konyha esetében.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kerti konyha esetében is fontos, hogy legyen hely az előkészületekhez, mindenképpen szükség van tehát szabad felületre, egy munkapultra is. Jó, ha van az összeállításban egy mosogatóhely, hiszen így sütés-főzés közben mosogathatunk, és hatékonyabbá tehetjük a munkánkat. Ha ilyen megoldásra vágyunk, már a kerti konyha kialakítása előtt célszerű gondoskodni a víz bekötéséről, elvezetéséről, ezt azonban értelemszerűen befolyásolja az is, hogy pontosan hol kap helyet a konstrukció. Amire még érdemes gondolni, az a tárolás, ehhez pedig nem is kell komplex megoldásokban gondolkodni, egy egyszerű kerti sütögető is sokkal praktikusabbá tehető, ha mindennek megvan a maga helye.

Mindezekből jól látható, hogy a kerti konyha kialakítsa gondos tervezést igényel, viszont legalább ilyen fontos az alapanyagok kiválasztása is. Olyan anyagokat érdemes választani, amik ellenállnak a szélsőséges időjárási tényezőknek, tartósak, ugyanakkor könnyen tisztíthatóak. A funkció mellett pedig nem elhanyagolható a stílus sem, a kerti konyha akkor lesz kifogástalan, ha mutatós és jól harmonizál a környezetével.

Ön milyen berendezésekkel szeretné színesíteni a kertet és ezzel együtt a társasági eseményeket? Egyszerűbb grillező, bográcsozó érdekli, esetleg a kemence az Önnek való? Nem szeretne választani, ezért egy teljeskörűen felszerelt kerti konyha lenne a tökéletes Önnek? Bármelyik kérdésre felelt igennel, nálunk jó helyen jár, hiszen professzionális megoldásokat tudunk biztosítani a kertbe is!

Forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén, és ossza meg velünk elképzeléseit, tegye fel kérdéseit! Tervezzük meg együtt a családi, baráti összejövetelek központi elemét, képzett, tapasztalt csapatunk pedig formába önti az elképzeléseket!

Galéria