Kandalló

A kandalló építés ezernyi lehetősége

A kandalló építés számtalan izgalmas lehetőséget rejt magában, és mi mindent megteszünk azért, hogy a funkció és a dizájn egyaránt kifogástalan legyen!

Az idilli családi otthon mindenki számára mást jelent, ám ha csak egyetlen dolgot nevezhetnénk meg, ami biztosan nem hiányozhat ebből a környezetből, az a kandalló. Bár funkcióját tekintve egy fűtőberendezésről van szó, nem véletlen, hogy az otthonosság fogalmát társítjuk hozzá, hiszen a lángnyelvek tánca és az az egyedülálló hang, ami a tűz ropogásával jár, bárkit képes elvarázsolni. A kandalló sokkal több, mint a helyiségek melegen tartásának egyik alternatívája, egy olyan berendezés, ami különleges megjelenésével az enteriőr éke lehet. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, mi mindent nyerhetünk, ha ezt a megoldást választjuk az otthon felfűtésére!

A kandalló építés azt jelenti, hogy függetleníthetjük magunkat a gázszolgáltatótól, ami a folyamatosan emelkedő árak mellett igencsak kedvező anyagilag. Nem csak gazdaságos, hanem kiszámítható és egyben kényelmes is ez a megoldás, hiszen magunk szabályozhatjuk a fogyasztásunkat, anélkül, hogy igazodnunk kellene a szolgáltatóhoz. A kandalló építés évszázados hagyományra tekint vissza, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük rendkívüli hatékonyságát is. Egy ilyen fűtőberendezés rövid idő alatt képes felfűteni nagyobb területeket is, ugyanis fél óra alatt eléri üzemi hőmérsékletét. Nem kell tehát sokáig várnunk, hogy otthonunk átmelegedjen, ha hosszabb idő után szeretnénk újra használatba venni a kandallót, és nem fogunk benne csalódni akkor sem, ha például hétvégi házba keresünk fűtési megoldást. Ám ahogy már korábban említettük, a kifogástalan funkcionalitás ellenére is a magával ragadó szépség és hangulat az igazi előnye ennek a fűtőberendezésnek.

Kandalló számtalan különféle, izgalmas stílusban készülhet, és mivel egyedi megrendelésre készül, minden részletében igazodni tud meglévő berendezési elemeinkhez és ízlésünkhöz egyaránt. Nem jelent akadályt az sem, ha kifejezetten egy lakberendezési irányzat mentén rendeztük be otthonunkat, és ebbe szeretnénk beilleszteni az új fűtőberendezést. Alapvetően háromféle stílusból választhatunk, ha kandalló építés mellett döntünk, ez a klasszikus, a rusztikus és a modern. A különbségek tetten érhetők a szerkezetben és a formavilágban, de a kandallóburkolat alapanyaga is eltérő lehet az egyes változatoknál:

 

  • Klasszikus kandalló: Jól elkülöníthető elemekből összeállított, tagolt szerkezet jellemzi a fűtőberendezéseket, amik ebben az irányzatban készülnek. Az angol és a francia tradíció egyaránt megfigyelhető a klasszikus kandallók megjelenésében, a kürtő, a könyöklő, valamint a párkány általában a hagyományos formákat követi. Az alap jellemzően egy márvány talapzat vagy pódium, az oldalfalak pedig lapozott vagy faragott burkolattal épülnek. A márvány kandallóburkolat, valamint a gránit kandallóburkolat a leginkább jellemző, de gyakori választás a mészkő is, melyek mindegyike színtiszta eleganciát sugall.
  • Rusztikus kandalló: Ezeknél a változatoknál szintén a hagyományos megoldások dominálnak, szerkezetük azonban erőteljesen eltér a klasszikus konstrukcióktól. A rusztikus kandallók esetében a felső részre helyeződik a hangsúly, amit általában egy karakteres megjelenésű, egyenes vagy felfelé szűkülő kürtő koronáz meg. Jellemzően az ebben a stílusban épült fűtőberendezéseket is terméskő kandallóburkolat teszi teljessé, szépségük természetességükben rejlik. Gyakoriak a beforgatott – ciklopra vágott – függőleges kőburkolatok, fényes vagy antikolt mészkő, esetleg márvány ülőkék, párkányok, valamint a fa, illetve tégla berakások, de a vakolt fal kandallóburkolat sem ritka.
  • Modern kandalló: Ez az irányzat lényegesen nagyobb szabadságot ad a szerkezetet illetően, olykor a klasszikus és a rusztikus stílus is tetten érhető rajta. Ennek ellenére a modern kandallók megjelenésének is vannak tipikus stílusjegyei, a letisztultság, az egyszerű vonalvezetés és a geometriai formák alkalmazása mind ide sorolható. Az alapanyagot tekintve egészen változatos megoldások születhetnek, bontott tégla kandallóburkolat ugyanúgy díszíthet egy ilyen fűtőberendezést, mint a fém vagy éppen a márvány burkolat. Bár az előzőekhez képest itt a kő némileg háttérbe szorul, az eklektikus változatokban ez sem ritka, és egészen különleges hatás érhető el vele.

Ön már tudja, hogy milyen az a kandalló, ami a nappali vagy a hálószoba központi eleme lehet otthonában? Mi segítünk megvalósítani elképzeléseit, hiszen a kandallók tervezése és teljes körű kivitelezése cégünk egyik fő profilja! Tudunk megoldást ajánlani, ha az egész ház fűtését szeretné megoldani, és igény szerint a komplett gépészeti szerelést is biztosítjuk. A kandalló építés nálunk teljes mértékben az egyedi igényekre szabható, így a dizájnt illetően is bátran szárnyalhat a fantáziája, ha szakértő csapatunkra bízza új fűtőberendezését.

Merítsen ihletet referenciáinkból, és ha munkáinkat meggyőzőnek találta, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!

Galériák

Klasszikus kandallók

Modern kandallók

Rusztikus kandallók