Kandallóépítés: hogy készül az igazi remekmű?

nov 14, 2023 | Blog

A kandallóépítés számos lépésből áll, és mindegyik egyaránt fontos, hogy a végeredmény egy igazi mestermű lehessen.

Általánosan elmondható, hogy a kandallóépítés a következő lépéseket foglalja magában:

 • Tervezés: Első lépésként meg kell tervezni a kandallót; ennek során figyelembe kell venni a kandalló típusát, méretét, stílusát és az adott helyiség adottságait.
 • Engedélyek beszerzése: A kandalló építése előtt mindenképp be kell szerezni a szükséges engedélyeket; ezek hiányában komoly bírság szabható ki.
 • Kandallóépítés: A tényleges munka; ennek során elkészül a megtervezett kandalló és annak kéménye, majd megtörténik a tesztüzem.
 • Burkolás és kiegészítők: A kandallónak burkolatra van szüksége, hogy esztétikus lehessen, illetve a különféle kiegészítőket is az utolsó lépésben kapja meg.

Fontos megjegyezni, hogy a kandalló építése bonyolult folyamat, és számos biztonsági előírást kell betartani annak érdekében, hogy a kandalló biztonságosan működjön, és ne jelentsen tűzveszélyt.

Kandallóépítés

Kandallóstílusok

A kandallók stílusát tekintve számos különböző típus létezik, amelyek eltérő formatervezéssel, anyaghasználattal és kialakítással rendelkeznek, azonban alapvetően hármat különböztetünk meg; ezek a következők:

 • klasszikus kandalló,
 • rusztikus kandalló,
 • modern kandalló.

A klasszikus kandallók általában kő vagy márvány burkolattal készülnek, és gyakran díszes faragásokkal, gazdag díszítésekkel látják el őket.

A rusztikus kandallók burkolata természetes anyagokból, például kőből, fából vagy téglából készül, és otthonos, természetközeli érzetet keltenek.

A modern kandallók letisztultabb vonalakkal és egyszerűbb formatervezéssel készülnek általában acélból, üvegből gyártott burkolattal.

Minden kandalló saját egyéniséggel és előnyökkel rendelkezik, a stílusát pedig főként az otthon berendezési tárgyaival, valamint az egyéni preferenciákkal összehangolva kell kiválasztani – a kandalló stílusa tehát a környezet és a személyes ízlés függvénye.

Kandallóépítés

A kandallóburkolatokról bővebben

A kandallók burkolata fontos szerepet játszik a kandalló megjelenésében és stílusában. Különböző anyagok léteznek, amelyek alkalmasak erre a feladatra; a leggyakoribbak a következők:

 • Márvány: A márvány elegáns és időtlen anyag, amelyet gyakran választanak a kandallók burkolására. Különböző színárnyalatokban és mintázatokban kapható, így könnyen illeszkedik a különböző stílusú kandallókhoz.
 • Kőburkolat: Kőburkolatot gyakran használnak a kandallók esetében, mivel természetes megjelenést kölcsönöz. Különböző kőtípusok – így például a mészkő vagy a gránit – közül lehet választani, és mindegyik más-más hangulatot áraszt magából.
 • Csempe: Kandallók burkolására gyakran használnak úgynevezett kandallócsempéket. Ezek lehetnek kézzel festett, mozaik- vagy egyéb csempék, amelyekkel különleges és egyedi megjelenést lehet elérni.
 • Fém burkolatok: Acél, réz vagy más fémek alkalmazása a kandalló burkolatához modern, ipari megjelenést adhat.
 • Fa burkolat: Az igazi fa burkolatok melegséget és természetességet sugároznak. Fából készült burkolatok kaphatóak különböző színekben és stílusokban.

Fontos figyelembe venni a kandalló kialakítását, a helyiség stílusát és a kívánt megjelenést a burkolat kiválasztásakor, a burkolat anyagának kiválasztása és stílusa ugyanis jelentősen befolyásolja a kandalló összképét és harmóniáját a környezetével.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, és bővebb információra lenne szüksége a kandallóépítéssel kapcsolatban, illetve, ha szeretne megbízást adni cégünknek, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén, és kérjen árajánlatot!