Milyen kandalló illik az otthonába?

jún 27, 2024 | Blog

A tűz meghitt hangulata, a táncoló lángnyelvek és a pattogás – ezek mind a kandallóhoz köthetőek, és ezek azok a tulajdonságok, amiket annyira szeretünk benne. De ne feledkezzünk meg arról, hogy a helyiség központi eleméről van szó, ami már csak méreténél fogva is uralja a teret, a stílus tehát kifejezetten fontos.

A kérdés ezek után adja magát: Hogyan érdemes választani? Íme, egy rövid útmutató a legnépszerűbb kandallóstílusokhoz, hogy Ön is megtalálja a tökéleteset!

klasszikus kandalló

Klasszikus kandalló

A klasszikus kandallók fényűző hatást keltő, időtálló szépségek, melyekhez olyan nemes alapanyagok dukálnak, mint a gránit vagy akár a márvány. Szimmetrikus elrendezésűek, melyet főleg egyenes vonalak alkotnak, de olykor íves elemek is felbukkannak rajtuk. A klasszikus kandallókon jellemzőek a díszes párkányok és oszlopok, amik antik hangulatot kölcsönöznek a berendezésnek.

Az alapszínek visszafogottak és elegánsak, általában meleg árnyalatok, mint a bézs vagy a barna, melyet gyakran egészít ki arany, réz, bronz szín. A klasszikus kandalló egy csipetnyi luxust csempész a ház falai közé, így nem is olyan meglepő, hogy jól harmonizál antik bútorokkal, bársony fotelekkel és kristálycsillárokkal.

Modern kandalló

A modern kandalló egyszerű szépsége és letisztult vonalai révén a minimalizmus szerelmeseinek szívét dobogtatja meg. Ezek a kandallók teljesen nélkülözik a klasszikus díszítettségét, legfeljebb geometriai formákkal operálnak, de alapvetően sík felületek jellemzik. A modern stílusú berendezések általában beépített tűztereket kapnak.

A színeket illetően is hasonló egyszerűség jellemzi ezeket a kandallókat, többnyire semleges színek alkotják őket, a szürke árnyalatai, esetleg fekete vagy fehér. A modern kandalló tökéletes választás minimalista és loft stílusú otthonokba, letisztult eleganciája bőr kanapékkal, üvegasztalokkal és fém kiegészítőkkel mutat a legjobban.

modern kandalló
rusztikus kandalló

Rusztikus kandalló

A rusztikus kandallót a természet adta anyagok uralják, ez lehet terméskő vagy fa, de a téglaburkolat sem ritka ennél a stílusnál. Ezek a berendezések tekintélyt parancsoló méretekben készülnek, közös jellemzőjük, hogy nagy hangsúlyt kap a kürtő. Sok esetben faragott díszítések fokozzák a hagyományos szépségű rusztikus kandallókat.

Ebben a stílusban a földszínek dominálnak, ez lehet barna, krémszín vagy terrakotta. A rusztikus kandalló tökéletes választás faházakba, vidéki birtokokra, hagyományos stílusú otthonokba. Kiválóan illeszkedik a természetközeli enteriőrökhöz, melyben a fa bútoroké, kovácsoltvas kiegészítőké és természetes textileké a főszerep.

Csempekandalló

A csempekandalló egy különlegesség, melynek karakterét a cserépkályhákra jellemző csempeburkolat adja. A csempék színe lehet klasszikus fehér, a barna vagy a zöld árnyalatai, de egészen izgalmas színekben is pompázhat egy ilyen kandalló. A hagyományos motívumoktól a modern mintázatokig bármit meg lehet valósítani csempékkel.

Mivel a csempekandalló nagy játékteret enged az uralkodó jegyeket illetően, bármilyen környezetbe beilleszthető, de különösen jól harmonizál a mediterrán, marokkói és vintage stílussal. A csempekandalló több, mint egy stílusos berendezés, egy ilyen modell már-már műalkotás jelleget ölt, így lehet valódi éke bármelyik otthonnak.

Önnek melyik tetszik? Reméljük, hogy ez a bejegyzés inspirációt nyújt a tökéletes kandalló kiválasztásához, de ne feledje, ez csupán néhány ötlet a sok közül. A kandalló teljesen egyedi is lehet, ezért a legjobb, ha hagyja szárnyalni a kreativitását, hogy végül meglegyen a saját verziója. Ossza meg velünk elképzeléseit, mi pedig életre keltjük!

csempekandalló